The Gynecologist

Työn alla:
The Gynecologist

Käsikirjoittaja, koollekutsuja & esiintyjä: Emma Castrén
Ohjaaja: Jenni Kallo
Valosuunnittelija: Vilma Vantola
Äänisuunnittelija: Ilkka Tolonen
Visuaalinen suunnittelija/lavastaja: Gemma Tweedie
Puvustaja: Mirva Mietala

The Gynecologist on teos, joka pureutuu naiseuden fysiologiaan ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ekosysteemin muutoksiin. The Gynecologist-työnimellä kulkeva projekti toteutetaan fyysisen teatterin keinoin, eli tarinankerronta nojaa pääosin keholliseen ja tilalliseen ilmaisuun. Näyttämökuvaa havainnollistavat fyysisen näyttelijäntyön ja mimiikan lisäksi valo- ja äänimaisemat. Tarinankerronta on ehdottavaa ja visuaalista. Koska sanat puuttuvat, yleisö kokee ja lukee tarinaa kehollisesti. Projektin katsojakunta ei myöskään rajaudu kielellisen kyvykkyyden mukaan, vaan siitä voivat nauttia kaikki äidinkieleen ja kulttuuriin katsomatta.
Esityksen on tarkoitus lähteä valmistuttuaan kiertueelle Suomeen ja ulkomaille.

The Gynecologist on seikkailu kehon sisäiseen maailmaan jossa gynekologi-klovni sukeltaa potilaansa sisään etsiessään ratkaisua tämän intiimialueen tuskastuttaviin vaivoihin. Mitä jos voisit kurkata itsesi sisään? Esitys alkaa mustavalkolyhytelokuvalla, jossa gynekologi siirtyy vastaanotoltaan reaalimaailmasta ja -tilasta kehon sisäiseen maailmaan; kohtuun. Leikimme valoilla ja äänillä fyysisen tilan tuomien mahdollisuuksien ja rajoituksien kanssa. Rinnastamme esityksen teemoissa kaksi tilaa ja mittakaavaa: kehon sisäisen maailman (naistentaudit ja niiden vaikutus kehoon) ja meitä ympäröivän ulkoiseen maailman (ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset ekosysteemeissä) ja tutkimme näiden kahden yhtäläisyyksiä. Nostamme kohduntähystimellä eli hysteroskoopilla tarkasteltavat kehon sisäiset tilamuutokset näkyviksi suurempaan mittakaavaan näyttämölle ja kuvittelemme, miltä kohdussa näyttäisi, jos sinne iskisi esimerkiksi hirmumyrsky. Valoilla, äänillä ja kehollisella ilmaisulla rakennettujen maisemanvaihdosten ja tapahtumien läpi tarinamme hahmo kulkee kuin Liisa valkoista kania seuratessaan. Projektissa tiede sulautuu osaksi taidetta. 

Esitys edustaa ns. ekofeminismiä. Taiteen merkitys ekokatastrofin edessä on valtava – se auttaa meitä kuvittelemaan uutta ja tekemään toisin. Näkökulmamme on empaattinen ja ajankohtainen. Ilmasto- ja kehotietoisuuden lisääminen tukemalla näitä asioita tutkivaa taidetta on yhteiskunnallinen teko.
Siinä missä ilmastonmuutos on Äiti Maata, kaikkien elävien eliöiden ja olentojen “kohtua” uhkaava sairaus, niin biologisen kohdun omaavia henkilöitä kurittaa päivittäin ns. naistensairaudet, kuten vulvodynia tai endometrioosi, joista työryhmän jäsenillä on omakohtaisia kokemuksia. Vulvodyniaksi kutsutaan naisilla esiintyvää kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä ulkosynnyttimien kipua, jolle ei ole selvää syytä. Tällainen kipu on varsin yleistä. Naisista 8–16 % on kärsinyt erilaisista ulkosynnyttimien kiputiloista. Yleisyydestään huolimatta vulvodynia tunnetaan vielä varsin huonosti. Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Endometrioosia sairastaa 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista, eli Suomessa jopa 200 000 naista.

Esityksen valmistamista tukevat Helsingin kaupunki, Alfred Kordelinin Säätiö ja Samuel Huberin Taidesäätiö.